Manifest

Contra la seva incompetència, la nostra independència: per un país amb tots els trens i totes les vies 


En els darrers anys l'estat espanyol ha demostrat deixadesa i falta d'interès per oferir un servei de transport ferroviari de qualitat a Catalunya. Els incompliments pressupostaris en matèria de Renfe i Adif s'acumulen des de fa més d’una dècada, independentment del color polític del govern espanyol de torn. 

El govern de Sánchez, de PSOE-PSC i Unidas Podemos, tampoc no ha fet canviar aquestes xifres. Les paraules del PSOE-PSC han esdevingut només promeses, i el 2022 Renfe i Adif hauran executat a Catalunya només un terç de les inversions que tenien pressupostades. Unes xifres que contrasten enormement amb les de Madrid, amb despeses superiors a les que hi havia aprovades.

L’infrafinançament crònic, la manca d’autonomia per la gestió dels pocs recursos que acaben arribant a Catalunya i la incompetència mostrada amb la gestió del govern de l’Estat han conduit a una situació deficient i molt preocupant. Trens que no arriben, retards com a norma, avaries i un estat deficitari de les infraestructures. 

L’única solució: gestionar des de Catalunya totes les competències i tots els recursos. Volem millorar la qualitat del servei, i si ho fem des de la proximitat, ho fem millor. No són suficients mesures parcials cosmètiques com les que proposa el PSC, promeses que acaben esdevenint paraules buides i inversions que mai arriben. Nosaltres tenim projecte i propostes, i volem gestionar totes les competències. Si no volen fer, que ens deixin fer. Exigim el traspàs de rodalies i de tots els recursos, perquè sense inversió, no hi ha futur.

Una major eficiència del transport públic, una xarxa ferroviària decent, contribueix a beneficis incomptables que ens vertebren com a país. Volem garantir l’equilibri territorial i la igualtat d’oportunitats arreu del territori, millorar la nostra prosperitat i competitivitat i, sense cap mena de dubte, avançar cap a un model de mobilitat més sostenible. Creiem en el transport públic com a una via cabdal per la descarbonització del país.

Volem totes les competències, tots els trens, totes les vies. Perquè arribar tard a la feina, augmentar la jornada laboral amb el temps que passa entre tren i tren, arribar tard a la universitat, no ha de ser normal. No volem més promeses ni més mala gestió. Contra la seva incompetència, volem totes les competències. Contra la seva incompetència, la nostra independència!